JAPON kAĞIDI tengu
TENGU Japon kağıtları, kültürel varlıkların restorasyonu için uluslararası alanda yüksek kalitesi ve dayanıklılığı ile öne çıktı. Dünyaca ünlü birçok kültürel varlıklar TENGU Japon kağıtlarını kullanmaya başladı.
Japon halkının hünerli teknikleri ve estetik duyarlılıkları ile geliştirilen dünyanın en ince, en güçlü Japon kağıdı kağıdı, son yüz yıldır büyük beğeni topladı ve şimdi TENGU markası ile üretime devam ediyor. 1.6 gr’dan başlayarak istenilen gramaj ve renklerde özel üretim yapılabilmektedir.
Kozo
Washi’nin yaşayan unsudur. Tüm washi yapım süreci, kozonun ne kadar iyi üretildiğine bağlıdır. Her bir kozo çeşidi kendine özgü özelliklere sahiptir ve müşterinin özel isteklerine karşılamak için farklı kozo çeşitleri kullanılır.
Kozo ağacının yaşı, işlendiği mevsim, malzemeyi pişirirken kullanılan kimyasallar, malzemeyi işleme süresi ve hammaddenin tekdüzeliği nihai üründe fark yaratan faktörlerdir. Pişirme sonucunda bitkinin liflerini birbirine bağlayan pektin ve lignin uzaklaştırılır ve kağıt yapım malzemesinde sadece liflerin kaldığı noktaya yaklaşırız. İşte bu noktada işleme yöntemlerini müşterinin isteklerine göre değişiyor.
Malzeme pişirildikten sonra, malzemenin “olgunlaşma” aşaması tamamlanır ve ardından malzemenin yıkanması ve kirli kısımların çıkarılması gelir. Özgün bir yöntem sayesinde, malzeme sürekli olarak akan suyla durulanmaktadır. Bu, atalarımızın kozoyu yakındaki bir nehirde yıkadığı antik zamanlara benzer. Bu aşamada bitkilerin birbirleriyle sürtünmesi sonucu oluşan çizikleri ve kesikleri çıkarırız. Bu, sürecin çok önemli bir parçasıdır çünkü çizikler, ağartılsa bile beyazlamaz ve kağıt üzerinde görünür hale gelir. Bu aşamanın birkaç gün süresince malzemeden kirli kısımları çıkarmaya başlarız. Kirli kısımları çıkarmak için beş ayrı istasyon ve beş farklı işçi gerekmektedir. Dünyanın en iyi kağıdı bu süreçten doğar.
Kirlilik giderme aşaması tamamlandıktan sonra, malzemenin ayrıştırılma aşaması başlar. Bu süreç, kozonun liflerinin homojen bir şekilde ayrıştırılması gerektiği için zaman alıcıdır. Bu süreç için gereken süre, kozo malzemenin kalitesine, malzemenin pişirilip olgunlaştırıldığı süreye ve işlemin yapıldığı mevsime bağlıdır. Son yıllarda, geleneksel olarak bir kağıt üreticisinin içgüdüsü ve becerisine dayanarak yaptığı kararlara sayısal değerler bulmaya çalışıldı. Ancak, kozonun liflerinin ayrıştırılması konusunda sadece verilere güvenemeyeceğimizi gördük. Liflerin titizlikle ayrıştırılma süreci, her bir lifin washi olarak yeniden doğmak için hazır hale getirilmesiyle sonuçlanır.
Yıkama ve kirlilik giderme işleminden sonra, malzemenin rengi kırmızımsı kahverengi olur. Washi’nin kullanılacağı amaçlara bağlı olarak, bazen kağıt ağartılmadan yapılır. Ancak, malzemenin doğası gereği renk farklılıkları olduğundan, genellikle liflerin homojen bir ürün elde etmek için ağartılması tercih edilir. Çeşitli ağartma yöntemleri vardır, en yaygın olanları güneşle ağartma, klorla ağartma ve klor dışı kimyasallarla ağartmadır. Çoğu makine yapımı kozo washi şirketi malzemelerini klor ile ağartır. Ancak, klorla ağartılmış kağıtlarda genellikle klor kalıntısı bulunur ve kağıt zamanla sarımsı bir renk alır veya hatta parçalanabilir. Bunu önlemek için şirketimiz, klor olmadan ağartma yapabilen yeni bir yöntem geliştirmiştir ve Kochi İlçesi ve Shikoku Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bürosu tarafından yeni işleme yöntemlerimize izin verilmiştir
Liflerin su çözeltisi içinde eşit olarak dağıtıldığı bir işlemdir. Kirliliklerin giderildiği ve liflerin ayrıştırıldığı malzemeler için bile, bitki lifi ağırlığının su ağırlığına oranı 1.5’tir. Bu, malzemenin sadece su çözeltisinde karıştırılırsa kısa sürede batma eğiliminde olacağı anlamına gelir. İşte burada “neri” devreye girer. Neri, malzeme çözeltisinin kalınlığını artıran bir madde olup yapıştırıcı özelliklere sahip değildir. Kalınlaştırıcı maddenin miktarı, sıcaklık, nihai ürün ve çözeltideki diğer kimyasal bileşiklere bağlı olarak ayarlanır. İlk olarak malzeme suya karıştırılır ve su ile lif birbirine uyum sağlar. Ardından neri çözeltiye karıştırılır (miktarı yapılacak kağıt türüne göre ayarlanır) ve tüm çözelti kağıt yapma makinesine akar.
Malzeme (işlenmiş olan nihai ürün) şimdi kağıt yapma makinesine akar. İki adet kağıt yapma makinesi kullanmaktadır ve her ikisi de Japonca’da “Kesui-shiki tanmo shoshiki” olarak adlandırılan bir makine sınıfındandır. Her iki makine de aynı marka ve tasarıma sahip olsa da, her birinin farklı özellikleri vardır ve aynı malzemeyi kullansalar bile her bir makineden elde edilen nihai ürün farklıdır.
İstenen sonuca bağlı olarak hangi makinenin kullanılacağını seçsek de, her iki makine de el yapımı kağıt dönemlerinde yapılan aynı işlemi gerçekleştirir: bitki liflerinin düzgün bir şekilde birbirine dolanmasına yol açan bir ağın sallanma veya ileri-geri hareketi. Bu işlem sırasında, lif çözeltisinde oluşturulan minyatür dalgaların boyutunu ve uzunluğunu dikkatlice gözlemleyip ayarlamaktayız.
İstenen sonuca bağlı olarak hangi makinenin kullanılacağını seçsek de, her iki makine de el yapımı kağıt dönemlerinde yapılan aynı işlemi gerçekleştirir: bitki liflerinin düzgün bir şekilde birbirine dolanmasına yol açan bir ağın sallanma veya ileri-geri hareketi. Bu işlem sırasında, lif çözeltisinde oluşturulan minyatür dalgaların boyutunu ve uzunluğunu dikkatlice gözlemleyip ayarlamaktayız..